Bumerang - Yazarkafe

11 Ekim 2013 Cuma





MERCİMEK SALATASI

 
        
 
 
 
MALZEMELER
 
 2 Bardak haşlanmış mercimek
Yarım paket kuskus
1 Demet taze soğan
1 Demet dere otu
Salatalık turşusu
Kimyon,tuz,limon,zeytinyağ
 
YAPILIŞI
 
Kuskusu makarna gibi haşlayarak suyunu süzüyoruz.Haşlanmış mercimek ile karıştırıyoruz.Soğan ve dere otunuda ince ince doğrayarak ilave ediyoruz.Diğer tarafta kimyon ,tuz, limon suyu, zeytinyağını karıştırıp salatanın üzerine döküyoruz.Afiyet olsun.
 
             





 

GÜVEÇ

 
 
 
 
 
MALZEMELER
 
1  Kilo kuşbaşı doğranmış et
1 kilo patlıcan
yarım kilo domates
5 adet sivri biber
2 adet kuru soğan
1 baş sarımsak
2 çorba kaşığı tereyağ
 
 
YAPILIŞI
 
Önce eti  kavuruyoruz. Soğanı ilave ediyoruz. Daha sonra biberi ekliyoruz. Diğer tarafta patlıcanları doğrayıp tuzlu suda bekletiyoruz. Patlıcanların acısı suya çıkınca patlıcanları alıyoruz. (Suyun rengi kararıyor). Suda patlıcanları yıkıyoruz. Gövece alta patlıcanları üzerine kavurduğumuz eti koyuyoruz. En üst kısmıda domates ile tamamen kapatıyoruz. Kısık ateşte pişiriyoruz. Afiyet olsun.
 
 
 
 
                              






MERCİMEKLİ MANTI

 
Mercimekli mantıyı okuyan arkadaşların çoğu mantı dediğin kıymalı olur diye düşüneceklerdir herhalde. Biz ESKİŞEHİR' liler mantıyı mercimekli yaparız. Eminim denerseniz sizde beğeneceksiniz.
 
MALZEMELER
 
2 su bardağı su
1 yumurta
Aldığı kadar un
 
İÇİ İÇİN        : Haşlanmış yeşil mercimek, karabiber, tuz
SOSU İÇİN : Tereyağ, domates ve biber salçası tabiki sarımsaklı yoğurt
 
YAPILIŞI    :
 
       Su un yumurta ve tuz ile bir hamur yoğuralım. Biraz dinlendirelim. Diğer tarafta haşlanmış mercimeğin suyunu iyice süzelim. Karabiber ve tuzunu atıp karıştıralım. Daha sonra bezelere ayırdığımız hamuru oklavayla açalım. Açtığımız hamuru karelere keselim içlerini mercimekle doldurup bohça gibi kapatalım.Bir tepsiye margarin koyup eritelim. Hazırladığımız mantıları tepsiye tek sıra dizelim. Kısık ateşte tepsiyi çevirerek mantıların altı kızarıncaya kadar tutalım. Diğer tarafta kaynattığımız suyu mantıların üzerine döküp haşlanıncaya kadar pişirelim.Üzerine sarımsaklı yoğurt ile tereyağ ve salça ile hazırladığımız sosu dökelim.
       Afiyet olsun.
 
 

PORTAKAL REÇELİ

PORTAKAL REÇELİ


 
 
 
MALZEMELER
1 Kg portakal
1 Kg şeker
yarım limon suyu
YAPILIŞI
Portakalların üzerindeki turuncu kısmı ince olarak soyulur.Soğuk suya  koyulup 5-6 kez kaynatılarak işlem tekrarlanır.Kaynatma işlemi bittikten sonra doğranan portakalların üzerine şekeri ilave edilir.Bir gece şeker ile bekletildikten sonra kaynarken limon suyu ilave edilir.Reçel kıvamına gelinceye kadar kaynatılır.